top of page

"A természettel összhangban dolgozunk" Armand Heitz

"Az organikus és biodinamikus szőlőművelés gyakorlata mellett nagyon fontos a filozófiánkban a regeneratív mezőgazdasági kultúra koncepciója."

armand-heitz.jpg
domaine-armand-heitz-chassagne-montrache

A birtokról

A birtok története a Nié-Vantey családdal kezdődik a 19. század közepén, akik egy négociant üzletet vezettek 20 hektár saját területtel. Georges Lochardet feleségül vette Marcelle Nié-t, majd a fiúk Armand Lochardet örökölte és vitte tovább a birtok felét. 2011-ben pedig az ő unokája Armand Heitz élesztette újjá a domaine-t.

Mi történik a pincében?

A tökéletes szőlő minőség természetesen alapvetés. A fehérborok esetében a szüret időpont kiválasztására nagyon nagy hangsúlyt fektetnek, hogy tökéletes legyen az egyensúly a savakban és érettségben.

A vörösborok tekintetében az egészfürtös préselés mellett tette le Armand a voksát. 

A legendás Henry Jayer egy mondata vezérli a pincemunkák során: " A legjobb befektetés amit a pincében tehetsz egy szék, hogy abból ülve figyeld, ahogy a bor dolgozik beavatkozás nélkül"

cave-cellar-armand-heitz.jpg
pommard-clos-des-poutures.jpg

A terroir

A birtok területei Beaune és Chassagne, illetve Beaujolais között helyezkednek el és immáron ismét elérték a 20 hektárt.

Burgundia gazdag történelmi öröksége nap mint nap arra sarkallja őket, hogy a borok át tudják adni a helyhez való kötődésüket, a "terroir" eszméjét.

A borok

A Hexamer borokról elmondható, hogy kristálytiszták, precízek és kifejezik a termőhelyi jellegzetességet. A Rieslingek és a Sauvignon Blanc acéltartályban, a burgundi fajták a Harald saját erdejéből vágott és 5 éven át érlelt tölgyfa hordókban készülnek és érnek. 

A borok

Természetesen a Chardonnay és a Pinot Noir a két fő fajta, de foglalkoznak még Aligoté-val és a Julienasban lévő pincében Gamay-val. A jelenleg idehaza elérhető 2018-as meleg évjárat borai is friss savakkal, szép közepes testtel és fantasztikus másodlagos és harmadlagos aromákkal mutatják, hogy mennyire precíz munka zajlik a birtokon. Egy jövendő burgundi szupersztár borait kóstolhatjuk.

vins-millesime-2018.jpg

Domaine Armand Heitz

bottom of page